vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

3DO

Innehåll


Information

3DO är egentligen inte en konsol utan en specifikation för en konsol. Konceptet utvecklades av The 3DO Company som startades 1991 av Trip Hawkins mer känd som en av grundarna av Electronic Arts. The 3DO Company licensierade sedan ut rättigheterna att bygga konsoler till intresserade företag. De enda företag som i slutändan nappade och släppte 3DO maskiner var Creative Labs, Goldstar, Panasonic och Sanyo. Även t.ex AT&T var intresserade av att utveckla en version av 3DO men lade planerna på hyllan och släppte aldrig någon maskin.

När 3DO konsolerna lanserades 1993 kostade en maskin $699, de direkta konkurrenterna vid den här tiden var Segas Mega Drive, Nintendos SNES och, i USA, NECs TurboGrafx. Ingen av dessa låg tillnärmelsevis lika högt i pris och 3DO hade det tufft på marknaden redan från början. Attityden från tillverkarna var att 3DO inte var en konsol utan en "underhållningsmaskin" och alltså inte konkurrerade direkt med renodlade spelmaskiner.

När priset till slut sänktes 1996 var det redan för sent med tanke på att såväl Sega som Sony då kommit ut med maskiner som var både bättre och billigare än 3DO. I slutet på 1996 lades all tillverkning och utveckling av 3DO och dess uppföljare M2 ner, rättigheterna till M2 såldes till japanska Matsushita (Panasonic) för 100 miljoner dollar. M2 tekniken har senare använts i såväl ryska uttagsautomater som japanska kaffeautomater.

Tekniska specifikationer

Processor: ARM 60
Co-processor video: 2 st av NTG Specialutvecklade grafikchip 25 MHz/st
Video RAM: 1 Megabyte
Upplösningar: Intern upplösning 320 x 240 och 320 x 480 som interpoleras till 640 x 480 som visas på skärmen
Palett: 24 bit "truecolor"
Antal färger samtidigt: -
Co-processor ljud: NTG utvecklad DSP
Ljud: CD Standard
RAM: 2 Megabyte
ROM: 1 Megabyte
I/O portar: -
Lagringsmedia: CD

Se även

Lista över 3DO spel