vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Atari

Innehåll


Information


Atari grundades i början av 1970-talet av Nolan Bushnell som skapade Pong.
Den första Pong-automaten installerades mot ägarens vilja på en bar vid namn Andy Capps efter att Bushnell lyckats övertala ägaren. Senare samma dag ringde ägaren Bushnell för att felanmäla automaten. Felet berodde på att maskinen direkt blivit så populär att myntboxen blivit full. Succén var ett faktum och automaterna började serietillverkas.
I oktober 1976 valde Nolan att sälja Atari till Warner Communications, ett dotterbolag till Warner Brothers Inc, för 28 miljoner dollar. 1978 lämnade han företaget eftersom han var missnöjd hur Warner styrde det, och samtidigt skrev Nolan på ett 10-årigt kontrakt att inte vara beblandad med arkadspel.
Apple's grundare, Steve Jobs och Steve Wozniak som jobbade på Atari, erbjöd dem den dator de uppfunnit (som dessutom var gjord av Atari-delar!) men Atari var inte intresserade av det. Nolan Bushnell hjälpte dem dock på traven och presenterade dem för investerare, som då bildade företaget Apple året 1976.
1979 smet det en del nyckelpersoner från Atari och bildade eget företag, Activision.
Atari tillverkade inte det första TV-spelet för hemmabruk, det gjorde Magnavox men Atari tillverkade det första TV-spelet för en massmarknad. Från 1977 till 1982 dominerade Atari tvspelsmarknaden fullständigt med Atari 2600
Atari var även länge nummer ett som arkadspeltillverkare med succéer som Break Out, Asteroids, Tempest, Gauntlet och många många fler.
Infogrames köper Atari och byter samtidigt namn till Atari 2003

Datorer tillverkade av Atari

Konsoler tillverkade av Atari

Länkar