vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Mastertronic

Mastertronic startades 1983 av Frank Herman, Martin Alper och Alan Sharam med det uttalade målet att sälja spel till budgetpris för alla dåtidens populära datorer. Tanken var alltså att konkurrera genom att sälja stora volymer av varje titel till ett lägre pris än övriga spelproducenter.

Mastertronic hade inga egna "in house" programmerare utan köpte in alla spel från oberoende programmerare, på så sätt kunde de hålla kostnaderna nere och behövde inte betala löner till programmerare, grafiker osv under tiden de väntade på att spelen skulle bli färdiga.

Från början kostade alla Mastertronics spel £1.99, längre fram började de släppa spel under andra namn för att diversifiera sig och komma bort från "kravet" på att alla spel skulle kosta £1.99.

Mastertronic gav under åren ut spel under följande namn:

16-Blitz
Arcadia
Bulldog Software
Entertainment USA
M.A.D. (Mastertronic Added Dimensions)
Mastertronic
Mastertronic Plus
Ricochet

1987 köpte Mastertronic det anrika spelföretaget Melbourne House som ett led i ett försök att ta sig in på marknaden för fullprisspel. Köpet dränerade Mastertronics kassa och de började leta efter en partner. 1988 slogs Mastertronic ihop med Virgin Games och bildade Virgin Mastertronic, ungefär samtidigt upptäckte Frank Herman att Sega inte hade någon generalagent i Storbritannien så de ansökte om och fick agenturen. 1991 köpte Sega Mastertronic av Virgin och döpte om det till Sega of Europe. 2003 köpte en grupp investerare, där även Frank Herman ingick, tillbaka namnet Mastertronic från Sega och återigen släpper Mastertronic budgetutgåvor av tidigare fullprisspel. Cirkeln är sluten.

Frank Herman gick bort den 30 mars 2009.

Se också