vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Rengöring av NES connector

Information

Som de flesta antagligen redan vet är NES ett missfoster rent designmässigt. Någon extremt klurig ingenjör på Nintendo kom fram till att det absolut bästa sättet att designa ett cartridgesystem inte var det beprövade där cartridgen helt enkelt förs in ovanifrån utan att detta behövde "förbättras" med en vagga som ser till att cartridgens kontakter trycks mot cartridgeportens dito.

Alla utom ingenjörerna på Nintendo kan se att det här systemet är att be om problem men varför inte uppfinna hjulet igen...

Det här ledde till det så kallade "blåstricket" där man blåser på cartridgens kontakter för att på så sätt få bort eventuellt damm. Nackdelen med det "tricket" är att man, samtidigt som man avlägsnar damm, tillför saliv/fukt som i sin tur leder till att mer smuts fastnar på kontakterna och inte minst att de med tiden ärgas. Inte direkt ett recept för en rolig spelkväll.

Den guide som följer nedan har jag själv använt på ett stort antal NES enheter och varenda en har fungerat klockrent efteråt.

Innehåll


Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för att denna guide fungerar för dig eller att den inte förstör allt inom en vid omkrets. Jag har aldrig stött på några problem men som sagt, inga garantier!

Förberedelser

Detta behöver du:

  • 1 NES som inte fungerar som det ska (blinkande LED, grå bild osv), bör inte vara svårt att hitta....
  • 1 Kastrull med kokande vatten. Det ska vara tillräckligt mycket vatten för att täcka hela connectorn. I vattnet ska tillsätter du ett par droppar diskmedel (nej det går inte lika bra med tvättmedel)
  • 1 Stjärnskruvmejsel
  • 1 Hårfön (valfritt)
  • 1 Tång (inte valfritt)
  • 1 Dussinspel, alltså ett spel du inte är extremt rädd om, jag har aldrig varit med om ett spel som inte fungerat efter att ha använts till detta men better safe than sorry som de säger-
  • 1 Portion tålamod

LÄS IGENOM HELA GUIDEN INNAN DU BÖRJAR!

Guide

Här har vi dagens övningsobjekt, en ganska ledsen grå låda som inte sett action på många år. Som ni ser på bilderna så är maskinen väldigt smutsig och behöver definitivt en del TLC.
Ledsen låda
Börja med att vända NES:et. På bilden ser ni var skruvarna sitter. Skruva ut alla sex och lägg dem för sig, jag rekommenderar en liten låda med olika fack men har ni inte det så lägg dem i en hög så att de inte blandas med övriga skruvar.
När du skruvat loss alla skruvarna (och lagt dem på ett bra ställe) vänder du på maskinen och lyfter helt enkelt av ovandelen. Nu ser du samma som på bilden.
Nu är det dags att plocka av RF skärmen (skyddsplåten), på bilden är varje skruv utmärkt med en pil. Skruva ur alla skruvarna och lägg dessa i en egen hög (se texten till bild 3 för tips).
Nu lyfter du av RF skärmen och då ser det ut som på bilden.
Dags att lossa vaggan, återigen är alla skruvar utmärkta med pilar. Skruva ur alla skruvarna, se till att du vet vilken skruv som sitter var eftersom inte alla är lika långa och om de sätts tillbaka på fel ställe kommer du att få göra om det igen. När du skruvat ur alla skruvarna drar du helt enkelt vaggan framåt tills du har den i handen.
Längst upp på bilden ser du boven i dramat, connectorn. Denna sitter inte skruvad utan bara fasttryckt på kretskortet. För att få loss den lyfter du försiktigt upp kretskortet och därefter använder du lämpligen tummarna för att trycka/föra av connectorn från kretskortet. Tänk på att i just det här fallet är våld inte att föredra. Ett fast grepp och ett bestämt, men inte våldsamt, lirkande kommer att ge resultat.
Nu har du (förhoppningsvis) fått loss connectorn och kan lämpligen uttala ett par lämpliga eder över den och idiotin hos Nintendo när de valde att designa NESet med den mest sanslöst korkade cartridgelösningen genom tiderna.
Stämningsbild.
Under tiden du gjort ovanstående har ditt vatten kokat upp, såvida du inte försöker koka vatten över värmeljus, om så är fallet önskar jag dig lycka till och ber dig återkomma om ett par dagar. Lägg ner connectorn i det kokande vattnet, använd en tång för att undvika att du bränner dig.
Efter ca tre minuter tar du upp connectorn ur vattnet, återigen, använd tång. Låt connectorn droppa av så att du inte har extremt mycket vatten i den. Ta ditt dussinspel och för det (ganska) hårdhänt in och ut (höhö) ur connectorn för att på så sätt få loss eventuell smuts och ärg som inte lossnat i vattnet. Detta moment finns inte på bild eftersom jag tyvärr enbart begåvats med två händer och eftersom jag utgår ifrån att ni vet hur man stoppar i och tar ur ett spel i en cartridgeport.
Stoppa ner connectorn i det kokande vattnet igen och låt den ligga där i ca tre minuter till. Ta därefter upp connectorn (med tången!) och låt den torka ordentligt. Eftersom jag sällan har bråttom att få spela NES brukar jag helt enkelt låta den ligga över natten och dagen efter för att sedan montera ihop allt på kvällen. Har du mer bråttom än så skakar du ur så mycket vatten som möjligt ur connectorn och använder sedan hårfönen för att torka ur resten. Här vill jag ge dig två förhållningsregler: Se till att connectorn är helt torr innan du monterar ihop allting igen! Även om det kan verka lockande så använd inte en värmepistol istället för en hårfön, en värmepistol ger mycket, mycket högre värme än en hårfön och det är inte positivt i det här fallet.
Nu är det dags att montera ihop konsolen igen. På bilderna ser du en liten "plasttunga" på vaggans undersida, det är väldigt viktigt att denna kommer in under kretskortet, annars kommer inte vaggan att fungera som den ska och då är det bara att skruva loss allting igen.
Nu är det dags att montera ihop konsolen igen. På bilderna ser du en liten "plasttunga" på vaggans undersida, det är väldigt viktigt att denna kommer in under kretskortet, annars kommer inte vaggan att fungera som den ska och då är det bara att skruva loss allting igen.
Under tiden jag fixade connectorn passade jag på att köra NESets ovansida i diskmaskinen och som ni ser på bilden ser det ut som en helt annan maskin än den jag började med.
Som ni ser fungerar allting som det ska och alla testade spel startar på första försöket.
Som ni ser fungerar allting som det ska och alla testade spel startar på första försöket.