vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Retr0brite

Inledning

Ett problem med äldre datorer är att flamskyddsmedlet i plasten reagerar med solens strålar vilket resulterar i att plasten blir missfärgad. Nu är det så bra att man har kommit på att man kan behandla plasten med väteperoxid och på så sätt återfå plastets ursprungliga skick. För att påskynda processen så tillsätter man en katalysator samt bestrålar plasten med UVA-ljus.

Detaljer om detta kan man läsa om på wiki-sidan om retr0brite http://retr0bright.wikispaces.com.

Tanken med denna wiki-sida är att beskriva hur man får tag på ingredienser till retr0brite i Sverige, samt också att beskriva erfarenheter om vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Jag har inte på något sätt varit involverad i att ta fram retr0brite utan all ära skall tillägnas Merlin av Amibay, Lorne och Tezza samt community:n bakom retrobrite-wikin. Allt som beskrivs är baserad på information ifrån wiki:n, diverse forum och egna erfarenheter.

Varning

Väteperoxid, särskilt den mera koncentrerade varianten som används här ska man ha stor respekt för samt handskas med största möjliga aktsamhet. Att få medlet i ögonen kan resultera i blindhet! Väteperoxid reagerar med protein och processen går ej att reversera. Tänk i banorna kokta ägg vilka inte går att göra färska igen. Var även noga med att inte det kommer i kontakt med huden vilket kan resultera i kemiska brännskador. Om detta ändå skulle ske så gäller mycket riklig sköljning i vatten, i synnerhet om man har fått det i ögonen. Samt kontakt med sjukvård för ytterligare upplysning.

Utrustning

Gummihandskar (obligatoriskt!)
Skyddsglasögon (obligatoriskt!)
2 glasburkar
1 Pensel i lämplig storlek.
1 låda med reflekterande sidor.
1 lysrörsaggregat
1 UVA-lysrör som lyser starkt i spannet 300-350nm. (ex http://www.kjell.com/content/templates/popups/shop_item_print.aspx?item=63195)

Jag byggde ihop en provisorisk låda av överbliven spånplatta samt häftade fast aluminiumfolie på väggarna för bättre reflektering av UV-ljuset. Det är nog bättre att spraya dem vita eller silverfärgade, men tänk då också på att låta det torka i någon dag. Jag märkte dock inte så stor skillnad mot att köra med väggar i trä, så det fungerar också.

Recept

Jag hittade inte Xanthan-gummi som finns med i orginalreceptet. Istället använde jag stärkelsen Arrowroot som finns att köpa i närmaste livsmedelsbutik. Orginalreceptet innehöll glycerol (=glycerin) för att motverka att gel-massan torkar. Detta fanns inte i Arrowroot-varianten. Jag provade med och utan och märkte en drastisk skillnad i torktid för gel-massan. Med glycerol så höll ändå sig massan fuktig flera timmar längre och jag märkte inga negativa aspekter alls med det.

Sedan 2 september 2014 krävs tillstånd från MSB för att som privatperson inhandla väteperoxid med mer än 12 vikt-% väteperoxid. Sök tillstånd

 • 200 ml Väteperoxid 17.5% (köps i färghandeln i 1 eller 5 liters förpackningar)
 • 2 tsk Arrowroot (köps i livsmedelsbutik)
 • 1/4 tsk Vanish Oxi action eller liknande (köps i livsmedelsbutik)
 • 1 tsk Glycerol (köps på apoteket)

 • - Skruva isär det du ska behandla och avlägsna alla kretskort samt all metall om möjligt. Peta loss tangenter om du ska behandla dem.
 • - Rengör allt ordentligt först med diskmedel och trasa. Skölj noga.
 • - Ta på skyddsutrustning, minst gummihandskar samt skyddsglasögon.
 • - Blanda väteperoxid samt arrowroot i en glasburk. Bäst blir det om man använder en mixer, men det är inte helt nödvändigt. En visp duger också.

 • - Värm blandningen i micro 750-900w i 30 sekunders intervall, ca. 1 - 1.5 min.
 • - Den är klar när den har blivit till en halvklar och halvtjock gel (konsistens ungefär lite lösare än sylt)

 • - Låt svalna ett tag.
 • - Häll i glycerol och blanda ordentligt.
 • - Dosera det som du ska använda till första appliceringen i en annan glasburk och ställ undan resten i ett mörkt utrymme.
 • - Häll i motsvarande delmängd (av 1/4 tsk) av Oxy-katalysatorn i gel-massan som ska appliceras samt blanda väl. Den kommer inte att lösa sig helt men det gör inget.
 • - Ta en pensel och applicera gel-massan.
 • - Lägg in det i lådan och sätt på UV-lysröret. Undvik ögonkontakt med UVA-ljuset i största möjliga mån eftersom det är skadligt för ögonen.
 • - Belys i 24 till 72 timmar beroende på hur pass missfärgad plasten är. Titta till det då och då och applicera mera gel om det är torrt.
 • - Skölj allt rikligt under rinnande vatten när det är klart.
 • - Låt torka i minst 12h.
 • - Skruva ihop allt igen.

Tips: Var noga med doseringen samt överhetta inte gel-massan i micron. En allt för varm blandning kommer resultera i att arrowrooten mister gel-formen och blir lös.

Kostnad

Gummihandskar 30kr
Skyddsglasögon 50kr (?)
Pensel 20kr
Lysrör 170kr
Lysrörsaggregat 200kr
1 liter Väteperoxid 80kr
Arrowroot 20kr
Oxy-katalysator 50kr
Glycerol 60kr
----------------------------
Totalt 680kr

varav 450 är engångskostnad. Ingredienserna räcker till 3-4 behandlingar. Sedan får man komplettera med ny väteperoxid samt arrowroot.

Före- och Efter-bilder