vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Sega Game Gear

Innehåll

Information

1989 påbörjade Sega utvecklingen av en handhållen konsol som ett svar på Nintendos Game Boy. Sega valde att släppa vad som i praktiken är en portabel Master System med en större färgpalett. På grund av likheterna med Master System var det förhållandevis enkelt att konvertera spel från Master System och de flesta spelen som lanserades för Game Gear var mycket riktigt konverteringar av befintliga Master System spel.

Till skillnad från Game Boy där skärmen är placerad ovanför knapparna har Game Gear sin skärm mellan kontrollerna och ger på så sätt ett mer naturligt sätt att hålla och spela på maskinen.

Sega valde att använda en färgskärm istället för en svart/vit dito, något som naturligtvis gav fler möjligheter än på Game Boy, å andra sidan innebar detta också en större energiförbrukning och batterilivslängden var jämfört med Game Boy inte särskilt imponerande, 3-4 timmar på sex 1,5V batterier jämfört med 10-12 timmar på fyra batterier i Game Boy. Detta i kombination med Game Gears högre pris gjorde att den förlorade striden med Game Boy trots en bättre skärm. Det ska dock sägas att Game Gear klarade sig bättre i konkurrensen än t.ex Ataris Lynx.

Sega upphörde med tillverkningen av Game Gear 1997 men år 2001 lanserade Majesco en ny version av konsolen med samma specifikationer och små skillnader jämfört med originalet.

Tillbehör

Under årens lopp släppte Sega ett flertal tillbehör för Game Gear.

TV-Tuner

Ansluts till Game Gears cartridgeport och gör att man kan se på TV med sitt Game Gear, dock enbart analoga tv-signaler och tillbehöret är alltså i praktiken värdelöst numera. Med andra ord mest för samlaren.

Super Wide Gear

Förstoringsglas som fästs på Game Gear och förstorar bilden.

Car Adaptor

Billaddare som gör att man kan mata Game Gear med ström från bilens tändaruttag.

Länkkabel

Används för att länka ihop två Game Gear och spela spel mot varandra, detta kräver naturligtvis att spelet stödjer detta spelläge.

Powerback

Ett laddningsbart batteri som fästs på baksidan av Game Gear.

Battery Pack

Ett laddningsbart batteripack som ansluts till Game Gear via strömsladd och med fördel kan fästas i bälte eller skärp med bältesklippet.

A/C Adapter

Vanlig strömadapter som används för att slippa använda batterier till sin Game Gear.

Master Gear Converter

Låter användaren spela Master System spel i sin Game Gear.


Se även

Lista över spel för Sega Game Gear