vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Svenska Hemdator Hacking / Svenska Hemdator Nytt

Information

Första numret

Tidningen Svenska Hemdator Hacking startades år 1986 av chefredaktör Ulf Selstam, och gavs ut av hans bolag Selda Media. Tidningen sålde redan från starten bra (mot slutet av 1986 såldes 23000 exemplar per utgåva) med sitt breda utbud, där de flesta av de populära hemdatormärkena såsom Atari, Commodore 64, VIC-20, Sinclair, MSX och även IBM PC fick plats i tidningen. Innehållet bestod liksom i de flesta samtida hemdatortidningar av intervjuer och reportage, dator- och hårdvarutester, program- och spelrecensioner, skolor och programlistningar.

Under de första åren hade tidningen vissa problem med försenade utgivningsdatum och omgärdades tidvis av konkursrykten, men Svenska Hemdator Hacking skulle överleva och bli en av de mest långlivade publikationerna i svensk hemdatorpress.

I slutet av 1987 lanserades en bonusbilaga för prenumeranter som innehöll extra programlistningar och artiklar samt rabatterade erbjudanden från Selda Media eller deras partners. Bilagan (som trycktes i tabloidformat) gavs ut i åtta nummer innan den knoppades av och återuppstod som den fristående tidningen AtariSTen.

Från och med nummer 2-88 bytte tidningen namn till Svenska Hemdator Nytt eftersom enligt chefredaktören "vi och andra tycker att ordet Hacking med tiden fått en negativ klang".

År 1993 köptes Svenska Hemdator Nytt upp av Bröderna Lindströms Förlag och ändrade delvis inriktning för att bättre komplettera förlagets övriga datortidningar, och efter ett år ändrade tidningen helt namn och inriktning till PC Hemma.

Svenska Hemdator Nytt online

Hösten 2011 började Ulf Selstam ett arbete med att scanna in alla utgivna nummer av Svenska Hemdator Hacking/Nytt, och skapade en webbsajt dedikerad till Svenska Hemdator Nytt. Denna finns numera på hemdatornytt.se.

På sajten kommer samtliga utgivna nummer av SHH/SHN finnas inscannade och tillgängliga för läsning eller nedladdning, här finns också fotoalbum och diskussionsforum.

I december 2012 nylanserades Svenska Hemdator Nytt som tidning med nummer 1-2012, nu distribuerad digitalt både som läsbar online och för nedladdning som PDF.

Utgivna nummer, Svenska Hemdator Hacking

Källor