vintagegames.se Retrogaming community - Online since: 16-Mar-2005

Från vintagegames.se Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Synapse Software

Synapse Software startades i Californien 1980 av Ihor Wolosenko och Ken Grant. Synapse var en av de fyra stora i det tidiga 80-talets amerikanska spelbransch, de övriga tre var Brøderbund, Datasoft och Sierra On-Line.

Till att börja med utvecklade Synapse först och främst för Ataris 8-bit maskiner för att senare släppa spel även för C64 och en del av deras spel konverterades även till ZX Spectrum. I Europa distribuerades Synapse spel av US Gold under namnet SynSoft.

Synapse gav ut många spel som blivit klassiker, nämnas kan till exempel Nautilus som sägs vara det första spelet som lät två spelare spela mot varandra i var sin del av skärmen (split-screen). Survivor var det första datorspelet med stöd för fyra spelare samtidigt, detta var möjligt eftersom Atari 400/800 modellerna hade fyra joystickportar.

Synapse utvecklade även en serie nyttoprogram i samarbete med Atari under sommaren 1984 köptes Atari av Jack Tramiel som inte var intresserad av programmen som Synapse utvecklat och levererat och därför vägrade betala för dem. Detta ledde till att Synapse hamnade i finansiella problem och i slutet på 1984 köptes företaget av Brøderbund som mindre än ett år efter köpet stängde ner Synapse.

Se även

Spel och program utgivna av Synapse Software